Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Γεμιστά ...αλλιώς!

Τα γεμιστά είναι για όλους μας το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό και για μένα προσωπικά το αγαπημένο μου! Δύσκολα μπορώ να το αποχωριστώ, ακόμα και τον χειμώνα. Χάριν οικιακής οικονομίας λοιπόν, φροντίζω να προμηθεύομαι πιπεριές το καλοκαίρι που η τιμή τους είναι χαμηλή και η γεύση τους υπέροχη, τις πλένω, τις στεγνώνω καλά, τις καθαρίζω από τα σπόρια και τις αποθηκεύω στην κατάψυξη. Σήμερα, μες την καρδιά του φθινοπώρου, μαγείρεψα το αγαπημένο μου φαγητό με έναν κάπως... διαφορετικό τρόπο! 

Για 6-7 άτομα

Υλικά
14 πιπεριές για γέμισμα*
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα (μόνο τη σάρκα)
1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη (μόνο τη σάρκα)
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 φλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
400 γρ. ρύζι γλασέ
1 1/2 κ.σ. κάρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

*Αν έχουμε καταψύξει τις πιπεριές, δεν τις ξεπαγώνουμε. Τις γεμίζουμε κατευθείαν μόλις τις βγάλουμε από την κατάψυξη.


Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 κ.σ. κάρι και σοτάρουμε καλά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά των λαχανικών προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε καλά, βράζουμε για 1-2 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε πυρέξ ή σε ταψί ανάποδα (δηλαδή με το καπάκι τους στον πάτο του σκεύους). Αν έχει περισσέψει γέμιση μπορούμε να την προσθέσουμε στο πυρέξ, γύρω από τις πιπεριές. Προσθέτουμε στο πυρέξ 2 γεμάτα φλιτζάνια νερό, περιχύνουμε 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω από κάθε πιπεριά, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο. Πάνω στο μισάωρο γυρίζουμε τις πιπεριές ή τις πλαγιάζουμε για να πάρουν ωραίο χρώμα.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου