Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πολύσπορο Ψωμί Ολικής με Κρίθινο Αλεύρι

Μου είναι δύσκολο να σκεφτώ ένα πιο υγιεινό και πιο νόστιμο ψωμί! Μικρή περιγραφή: Εκτός από τη γεύση του, που την βρήκα απλά εξαιρετική, με εντυπωσίασε η ελαστικότητά του, η σπογγώδης και παράλληλα συμπαγής σύστασή του, η ιδανική σχέση υγρασίας εσωτερικά και τραγανής κρούστας εξωτερικά, και η λαχταριστή και γεμάτη μυρωδιά των φρεσκοψημένων σπόρων! 
Πολύσπορο Ψωμί

Για 2 καρβέλια του κιλού

Υλικά
750 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ. κρίθινο αλεύρι ολικής
650 γρ. χλιαρό νερό
40 γρ. νωπή μαγιά
30 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σπόρους (ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, σουσάμι, βρώμη)


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους σπόρους, μέσα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Κρατάμε στεγνούς λίγους σπόρους βρώμης για διακόσμηση.

Για ζύμωμα στο χέρι: Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι. Τα ανακατεύουμε για μισό λεπτό με το χέρι και έπειτα προσθέτουμε και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο, σκεπάζουμε με μεμβράνη στην οποία ανοίγουμε λίγες τρύπες με το μαχαίρι και το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" και να διπλασιαστεί για 30 λεπτά μέσα στο φούρνο, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 35-40°.

Πολύσπορο Ψωμί
Για ζύμωμα στο μίξερ: Χρησιμοποιούμε το εξάρτημα του γάντζου. Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι. Δίνουμε 5-6 στροφές στο μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο, σκεπάζουμε με μεμβράνη στην οποία ανοίγουμε λίγες τρύπες με το μαχαίρι και το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" και να διπλασιαστεί για 30 λεπτά μέσα στο φούρνο, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 35-40°.

Τοποθετούμε το φουσκωμένο ζυμάρι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει και το κόβουμε στα δύο. Σχηματίζουμε δύο μπάλες και τις αφήνουμε για 5-10 λεπτά να ξεκουραστούν σκεπασμένες με μεμβράνη. Πλάθουμε τα ψωμιά στο επιθυμητό σχήμα και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε επάνω στα ψωμιά τα σχέδια που θέλουμε, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε ξανά στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 35-40°, για να φουσκώσουν. 


Πολύσπορο Ψωμί
Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο, ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σπόρους για διακόσμηση. Ψήνουμε στους 210° για  35-40 λεπτά. Καλό είναι να τοποθετήσουμε μέσα στο φούρνο ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό. 
Μόλις ψηθούν, τα τοποθετούμε επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Μόλις φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα τυλίγουμε σε χαρτί ή σε πετσέτα και τα κλείνουμε σε πλαστική σακούλα, βγάζοντας καλά τον αέρα από τη σακούλα. Με αυτόν τον τρόπο το ψωμί θα διατηρηθεί εκτός ψυγείου για περισσότερο από 1 εβδομάδα!

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου