Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Σάλτσα Κόκκινου Κρασιού με τα υγρά της γάστρας

Είναι μαγειρικά αδιανόητο να μην χρησιμοποιήσουμε τα νόστιμα υγρά που απόμειναν στον πάτο της γάστρας, μετά το μαγείρεμα του κρέατος. Μπορούμε με αυτά να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη σάλτσα, για να συνοδέψουμε το ψητό που μαγειρέψαμε. Μία πολύ γευστική και απλή σάλτσα που μπορούμε να δημιουργήσουμε σε ελάχιστο χρόνο, είναι η σάλτσα κόκκινου κρασιού. Μοναδική προϋπόθεση για να πάρουμε ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, είναι το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ένα καλό, ποιοτικό και γευστικό κρασί. Η συνταγή αυτή έχει τις ρίζες της, στη Γαλλική κουζίνα.

Red Wine SauceΥλικά
τα υγρά της γάστρας
κόκκινο ξηρό κρασί, στο 1/3 από τα υγρά της γάστρας
1-2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι & πιπέρι (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση
1. Αρχικά φροντίζουμε να αφαιρέσουμε καλά όλα τα λίπη από τα υγρά της γάστρας, προκειμένου να μην βγει η σάλτσα μας λιπαρή. Δείτε πώς εδώ. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί το λίπος του ψησίματος, διαφορετικά η σάλτσα δεν θα έχει ούτε καλή γεύση, ούτε καλή όψη.
2. Αν στα υγρά υπάρχουν κρεμμύδια, καρότα & σεληνόριζα, τα "ψαρεύουμε" λίγα από αυτά και τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ. Περνάμε τα υπόλοιπα υγρά από λεπτό σουρωτήρι (για να αποφύγουμε μικρά κοκαλάκια και τυχόν μπαχαρικά που είχαμε προσθέσει στο μαγείρεμα του ψητού) και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε όλα μαζί για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Βάζουμε τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το κρασί και φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να γίνει η σάλτσα λεπτόρευστη και όχι πάρα πολύ δεμένη, για να έχουμε ένα πιο ευχάριστο γευστικό αποτέλεσμα. Δείτε εδώ πώς καταλαβαίνουμε ότι η σάλτσα μας έχει δέσει. 
4. Περνάμε τη σάλτσα από λεπτό σουρωτήρι και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου