Υλικά
725 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. άχνη
200 γρ. ανάλατα αμύγδαλα, ψημένα και σπασμένα με τη φλούδα
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
ανθόνερο για το ψέκασμα
1/2 κ. άχνη για το πασπάλισμα
1/2 κ. άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για ζύμωμα στο μίξερ: Χτυπάμε
πολύ καλά με το σύρμα το βούτυρο και τα 125 γρ. άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Βάζουμε στο μίξερ το εργαλείο του γάντζου, προσθέτουμε κοσκινισμένα το
αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τέλος το αμύγδαλο, τη
βανίλια και το πορτοκάλι. Χτυπάμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι το ζυμάρι να γίνει
μαλακό και να πλάθεται χωρίς να κολλάει
στα χέρια.
Για ζύμωμα στο χέρι: Βάζουμε σε μία λεκάνη το βούτυρο και τα 125 γρ. άχνη. Με ένα σύρμα ή με ένα μικρό μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε κοσκινισμένα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε με το χέρι για 5-10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, τη βανίλια και το πορτοκάλι και ζυμώνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε μπαλάκια 20-25 γρ., τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα πατάμε ελαφρώς με το δάχτυλο από επάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170º βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν και όταν ακόμα είναι ζεστοί, τους ψεκάζουμε καλά με ανθόνερο και από τις δύο πλευρές, τους βουτάμε σε ένα μπολ με άχνη και τους γυρίζουμε απαλά μέσα στη ζάχαρη, να καλυφθούν καλά. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα, και από επάνω πασπαλίζουμε έξτρα άχνη ζάχαρη.
Για ζύμωμα στο χέρι: Βάζουμε σε μία λεκάνη το βούτυρο και τα 125 γρ. άχνη. Με ένα σύρμα ή με ένα μικρό μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε κοσκινισμένα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε με το χέρι για 5-10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, τη βανίλια και το πορτοκάλι και ζυμώνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε μπαλάκια 20-25 γρ., τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα πατάμε ελαφρώς με το δάχτυλο από επάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170º βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν και όταν ακόμα είναι ζεστοί, τους ψεκάζουμε καλά με ανθόνερο και από τις δύο πλευρές, τους βουτάμε σε ένα μπολ με άχνη και τους γυρίζουμε απαλά μέσα στη ζάχαρη, να καλυφθούν καλά. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα, και από επάνω πασπαλίζουμε έξτρα άχνη ζάχαρη.
Καλή όρεξη!
Kourabiedes (Traditional Greek Christmas Cookies)
For 60-70 small cookies
Ingredients
725 gr. plain flour (all-purpose flour)
400 gr. fresh butter in room temperature
125 gr. icing sugar
200 gr. unsalted almonds, toasted and crushed with skins
5 gr. baking powder
1 table spoon vanilla extract, or 1/2 tea spoon vanillin
zest and juice of 1 orange
5 gr. baking powder
1 table spoon vanilla extract, or 1/2 tea spoon vanillin
zest and juice of 1 orange
rosewater to spray
1/2 kg. icing sugar for dusting
Optionally, 60-70 whole almonds for stuffing
1/2 kg. icing sugar for dusting
Optionally, 60-70 whole almonds for stuffing
Preparation
1. To knead with a mixer: With the wire whip, blend very well the butter with 125 gr. icing sugar, untill fluffy. Change with the dough hook, and add sifted the flour with the baking powder and in the end add the almonds, the vanilla and the orange. Blend for 5 minutes, untill the dough is soft and doesn't stick.
1. To knead with a mixer: With the wire whip, blend very well the butter with 125 gr. icing sugar, untill fluffy. Change with the dough hook, and add sifted the flour with the baking powder and in the end add the almonds, the vanilla and the orange. Blend for 5 minutes, untill the dough is soft and doesn't stick.
To knead by hand: Place the butter with 125 gr. of icing sugar in a big bowl. With a whisk or a hand mixer blend very well, untill fluffy. Add sifted the flour with the baking powder and continue to knead by hand. for 5 minutes. Then add the almonds, the vanilla and the orange and continue kneading untill all ingredients are fully incorporated, and the dough is soft and doesn't stick on the hands.
2. Shape balls from 20 to 25 gr. each. If you like, you could place a whole almond in the center of each ball. Place them on a sheet with non-sticking paper, and press gently with the fingers on the top of each ball, to slightly flatten.
3. Preheat the oven to 340º F (170º C) and bake the cookies for 25 minutes.
4. Remove the cookies from the oven. Immedietely spray them with the rosewater on both sides, dip them in a bowl full of icing sugar and turn them gently untill well covered. Place them on a platter and sprinkle them with the remaining icing sugar using a sieve.
Enjoy!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου