Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Σουπιές Στιφάδο με Άρωμα Γλυκάνισου

Cuttlefish with onionsΓια 4 άτομα

Υλικά
1 κ. σουπιές
8-10 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 γρ. χυμό ντομάτας
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 φύλλο δάφνης
3 κόκκους μπαχάρι
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές* και τις βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα). Αφού βράσουν, κρατάμε 1 κούπα από το νερό αυτό. Αφαιρούμε από τις σουπιές όσο δέρμα έχει μείνει επάνω στο σώμα τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μελώσουν. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το μπαχάρι, τη δάφνη και τις σουπιές, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε ελαφρώς, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο τις βράσαμε, και σιγοβράζουμε τις σουπιές μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Cuttlefish with onions and ouzo
Τα μέρη της σουπιάς που κρατάμε κατά το καθάρισμα είναι η κουκούλα (το σώμα) αδειασμένη από τα εντόσθια και από το κόκαλο, τα πλοκάμια (κόβουμε πριν από τα μάτια και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε και την δαγκάνα) και τα αβγά αν υπάρχουν. Μπορούμε να αφαιρέσουμε και το δέρμα από την αρχή, αν και αυτό γίνεται ευκολότερα μετά το βράσιμο. Τέλος, πλένουμε καλά τα πλοκάμια, επειδή συνήθως συγκρατούν άμμο.


Καλή όρεξη!

3 σχόλια: