1 κ. κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε φετούλες
1 κ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1/2 κ.γλ. κιτρικό οξύ (ξινό)
4-5 κλωνάρια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
1. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και ακονισμένο μαχαίρι κουζίνας (κατά προτίμηση όχι πριονωτό) κόβουμε τα κυδώνια ...κυδωνάτα (!!), δηλαδή στα έξι ή στα 8, ανάλογα το μέγεθος. Έπειτα με ένα μικρό πριονωτό μαχαιράκι καθαρίζουμε την κάθε φέτα από τη φλούδα και τους σπόρους. Κόβουμε τα κυδώνια σε λεπτές φετούλες. Δεν πειράζει αν οι καθαρισμένες φέτες μαυρίσουν. Το κυδώνι θα πάρει το επιθυμητό κόκκινο χρώμα με το βράσιμο.
2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε καλά το γλυκό.
3. Λίγο πριν δέσει, προσθέτουμε το κιτρικό οξύ και ανακατεύουμε καλά. Αυτό θα δώσει στο γλυκό μια ελαφρώς ξινή γεύση, αλλά και θα το βοηθήσει να συντηρηθεί για αρκετό καιρό.
4. Ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού, χρησιμοποιώντας ένα κρύο πιατάκι ως εξής: Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το σιρόπι και το ρίχνουμε στο πιατάκι. Οι σταγόνες θα κρυώσουν αμέσως και θα μας δείξουν πόσο έχει δέσει το γλυκό. Δεν το θέλουμε πολύ δεμένο, για να τρώγεται ευχάριστα χωρίς να κολλάει στο στόμα. Αν όμως μας ξεφύγει και δέσει παραπάνω (αυτό το βλέπουμε καλύτερα όταν το γλυκό κρυώσει), τότε μη φοβηθείτε να προσθέσετε νερό και να το βράσετε για λίγα λεπτά ακόμα.
5. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βυθίζουμε μέσα στο γλυκό τα κλωνάρια της αρμπαρόριζας για να αφήσουν το άρωμά τους. Τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, και έπειτα τα αφαιρούμε από το γλυκό.
6. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, και τα διατηρούμε για πολύ καιρό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (πχ. στο ντουλάπι της κουζίνας). Προσωπικά δεν έχω ακόμα καταφέρει ακόμα να ελέγξω πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί, γιατί μέσα στον μήνα το έχουμε εξαφανίσει!
Καλή απόλαυση!
1 ποτήρι νερό
1/2 κ.γλ. κιτρικό οξύ (ξινό)
4-5 κλωνάρια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
1. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και ακονισμένο μαχαίρι κουζίνας (κατά προτίμηση όχι πριονωτό) κόβουμε τα κυδώνια ...κυδωνάτα (!!), δηλαδή στα έξι ή στα 8, ανάλογα το μέγεθος. Έπειτα με ένα μικρό πριονωτό μαχαιράκι καθαρίζουμε την κάθε φέτα από τη φλούδα και τους σπόρους. Κόβουμε τα κυδώνια σε λεπτές φετούλες. Δεν πειράζει αν οι καθαρισμένες φέτες μαυρίσουν. Το κυδώνι θα πάρει το επιθυμητό κόκκινο χρώμα με το βράσιμο.
2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε καλά το γλυκό.
3. Λίγο πριν δέσει, προσθέτουμε το κιτρικό οξύ και ανακατεύουμε καλά. Αυτό θα δώσει στο γλυκό μια ελαφρώς ξινή γεύση, αλλά και θα το βοηθήσει να συντηρηθεί για αρκετό καιρό.
4. Ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού, χρησιμοποιώντας ένα κρύο πιατάκι ως εξής: Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το σιρόπι και το ρίχνουμε στο πιατάκι. Οι σταγόνες θα κρυώσουν αμέσως και θα μας δείξουν πόσο έχει δέσει το γλυκό. Δεν το θέλουμε πολύ δεμένο, για να τρώγεται ευχάριστα χωρίς να κολλάει στο στόμα. Αν όμως μας ξεφύγει και δέσει παραπάνω (αυτό το βλέπουμε καλύτερα όταν το γλυκό κρυώσει), τότε μη φοβηθείτε να προσθέσετε νερό και να το βράσετε για λίγα λεπτά ακόμα.
5. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βυθίζουμε μέσα στο γλυκό τα κλωνάρια της αρμπαρόριζας για να αφήσουν το άρωμά τους. Τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, και έπειτα τα αφαιρούμε από το γλυκό.
6. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, και τα διατηρούμε για πολύ καιρό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (πχ. στο ντουλάπι της κουζίνας). Προσωπικά δεν έχω ακόμα καταφέρει ακόμα να ελέγξω πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί, γιατί μέσα στον μήνα το έχουμε εξαφανίσει!
Καλή απόλαυση!
Candied Quince
Ingredients
1 kg. quinces, peeled and cut into thin slices
Preparation
Enjoy!
1 kg. sugar
1 glass of water
1/2 tea spoon of citric acid (sour salt)
4-5 branches of scented geranium
Preparation
1. Using a big kitchen knife, cut the quinces at 6 slices. Then, with a smaller saw-edged knife peel the slices and clean the seeds. Cut them in very thin slices. Once the quince gets in touch with the air, it starts to turn brown. This is nothing to worry about, because when you get them to boil the color will turn orange red.
2. Put the quinces inside a big and deep sauce pan, along with the sugar and the water. Boil them in high heat. Remove any foams that rice up on the surface.
3. A few minutes before the quinces set, add the sour salt and stir well. This will give a light sour taste, and it will work as a preservative.
4. To check if the candied quince is ready, cool a tea spoon of the syrup on a cold plate. If the cool syrup runs like water, boil a few minutes more. If you miss the setting point, and the syrup sets way much more the intended, add some more water and give it a boil.
5. When ready, lower the sauce pan from the heat, and dip the scented geranium branches in. This way the quince will absorb the wonderfull aroma of the herb. Let it stay in for about an hour and then remove it.
6. Store the candied quince in sterillized glass jars, and keep them in a cool place, away from direct sunlight. It can last for up to a year. But I' m sure it will be consumed in less than a month!
Enjoy!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου