Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

ΒασιλόπιταΓια 2 κιλά βασιλόπιτα ή τσουρέκι

Υλικά
1 κ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
350 γρ. ζάχαρη
350 γρ. γάλα (ή μισό νερό, μισό γάλα)
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
4 αυγά (3 για τη ζύμη & 1 για άλειμμα)
50 γρ. νωπή μαγιά
½ κ.γλ. μαχλέπι
½ κ.γλ. κακουλέ
ξύσμα & χυμό από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
10 γρ. αλάτι

Για το γλάσο
6-7 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1/2 ασπράδι αβγού
1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Για το προζύμι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα, και το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε  180 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρώς να ενοποιηθούν και βάζουμε σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος του.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε  το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα 3 αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς (έως 30°- 40°) σε χαμηλή φωτιά.

Στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τα υγρά της κατσαρόλας εκτός από το βούτυρο.

Για ζύμωμα στο μίξερ: Ζυμώνουμε με το εργαλείο του γάντζου για 1-2 λεπτά, και στη συνέχεια καθώς ζυμώνεται το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Ζυμώνουμε συνολικά για 10-15 λεπτά.
Για ζύμωμα στο χέρι: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καθώς ζυμώνουμε, βουτάμε τα δάχτυλά μας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί πολύ καλά όλη η ποσότητα του βουτύρου στη ζύμη. Ζυμώνουμε συνολικά για 30-40 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30-35 λεπτά, να διπλασιαστεί ο όγκος της. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, δίνουμε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε 2 ταψάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τοποθετούμε ξανά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° για 30-40 λεπτά.

Για το γλάσο: Χτυπάμε καλά να πάρουμε μία πολύ σφιχτή κρέμα. Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα, προσθέτουμε το γλάσο με ένα κορνέ και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!


2 σχόλια:

  1. Καλη Χρονια σε όλους με υγεία, ευτυχία κ ότι ποθεί ο καθένας!! Εφτιαξα την βασιλοπιτα και....τα λογια ειναι περιττα!!! Εγινε τελεια!! Οποιος τη δοκιμασε, ζήτησε και τη συνταγη..!!! Φανταστικη!! Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά και σε σένα ANDA 1986!! Χαίρομαι που η συνταγή της βασιλόπιτας γλύκανε την πρωτοχρονιά σας! Όντως η συνταγή είναι πολύ καλή. Έχω κι εγώ ανάλογες αντιδράσεις από τους αγαπημένους μου, κάθε φορά που την φτιάχνω :)

    Καλή υγεία να έχουμε και καλά μαγειρέματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή