Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Κατσικάκι με Πατάτες στη Γάστρα

Dutch oven Goat or Lamb with potatoesΓια 4 άτομα

Υλικά
1 κατσικίσια σπάλα με το λαιμό και τα πλευρά
1 1/2 κ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
6 σκ. σκόρδο
10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμό από 2 λεμόνια
χυμό από 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
ξίδι
σουμάκ (προαιρετικά)
ρίγανη
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κατσικάκι, αφαιρούμε προσεκτικά τις τρίχες που είναι κολλημένες επάνω του και το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Το αλείφουμε με αρκετό χυμό λεμονιού και λίγο ξίδι και το τρίβουμε καλά με χοντρό αλάτι. Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στα παχιά μέρη του κρέατος και "κρύβουμε" κομμάτια σκόρδου. Το σκόρδο που θα περισσέψει το κόβουμε κι αυτό σε χοντρά κομμάτια και το προσθέτουμε στη γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ρίγανη στο κρέας.


Greek goat with potatoes in the oven
Βάζουμε στη γάστρα τις πατάτες, τη μουστάρδα, 1 πρέζα σουμάκ, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Επάνω στις πατάτες τοποθετούμε το κατσικάκι, μαδάμε τα κλωναράκια θυμάρι και ραντίζουμε το κρέας με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο (αν το αλουμινόχαρτο ακουμπάει τα υλικά βάζουμε ενδιάμεσα και λαδόκολλα), σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° για 1 1/2 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αλείφουμε το κρέας με τα υγρά της γάστρας και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά ξεσκέπαστο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου