Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Αφράτα Κεφτεδάκια στο Φούρνο με Πατάτες - Tender & Juicy Meatballs with Potatoes in the Oven

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με τα κεφτεδάκια φούρνου είναι ότι μας βγαίνουν στεγνά και σκληρά. Όπως κάθε φαγητό, έτσι και αυτό έχει το μυστικό του, αυτό που θα το "απογειώσει" και θα κάνει όλη τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Διαβάστε την παρακάτω συνταγή και ανακαλύψτε πώς θα δημιουργήσετε τα πιο αφράτα κεφτεδάκια φούρνου!

Για 6 άτομα
Greek meatballs with potatoes

Υλικά
Για τον κιμά
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο & σοταρισμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες & σοταρισμένες
80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι από κρασί
1/2 ώριμη ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
1/2 φλ. νερό
1/3 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1/2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Για το ταψί
1 1/2 κ. πατάτες, καθαρισμένες & κομμένες κυδωνάτες
2-3 κ.σ. μουστάρδα
1 γερή πρέζα σούμακ*
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι

* Το σούμακ είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε αρκετά στην πολίτικη κουζίνα. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και γλυκόξινη γεύση. Είναι ιδανικό άρτυμα για πατάτες φούρνου.

κεφτέδες με πατάτες στο φούρνοΕκτέλεση
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα. Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το σούμακ, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, να μαριναριστούν όλες οι πατάτες. Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε γύρω στους 13-14 κεφτέδες. Τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς και τους τοποθετούμε επάνω στις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Στα μισά του χρόνου γυρίζουμε τους κεφτέδες. 

Καλή όρεξη!


Tender & Juicy Meatballs with Potatoes in the Oven

The thing with oven baked meatballs is that we often get them dry and hard. As there is a secret to everything, there is a secret to meatballs too. Here's a recipe for you to create the most tender and juicy oven meatballs you ever had! 

For 6 persons
κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο

Ingredients
For the meatballs
600 gr. minced veal
1 big onion, finely chopped and sauted in oive oil
2 garlic cloves, finely chopped and sauted in oive oil
80 gr. breadcrumbs
1 egg
1 tbsp. mustard
tbsp. red wine vinegar
1/2 ripe tomato, proccesed or very finely chopped
1/3 cup of water
1/3 cup finely chopped parsley
2 tbsp. fresh thyme
1/2 tbsp. dried oregano
1/2 tbsp. cumin
4-5 tbsp. olive oil
salt and pepper

For the rest of the recipe
1 & 1/2 kg. potatoes, cut in big slices
2-3 tbsp. mustard
1 big pinch of sumac*
1/2 cup olive oil
juice of 1 lemon
salt and pepper

* Sumac is a spice that we use a lot in oriental cooking. It has a deep red color and a sweet and sour taste. It goes well with oven potatoes.

κεφτέδες με πατάτες στο φούρνοPreparation
Work well by hands all the meatball ingredients. Cover them with a film and put them in the fridge for about an hour. Place the potatoes on a sheet, add the mustard, the olive oil, the sumac, the lemon juice, season with salt and pepper and mix well with your hands to marinade the potatoes.
Using oil on your hands, form around 13 to 14 meatballs. Press to flatten them a little and then place them on the potatoes, as shown in the picture. Preheat the oven at 180° C (350° F) and bake them for 1 hour and 15 min. On half time, turn over the meatballs. 



Enjoy!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου