Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Σπανακόρυζο με Αβγά Ποσέ - Spanakorizo (Spinach with Rice and Poached Eggs)

Spinach with Poched EggΓια 4 άτομα

Υλικά
1 κ. σπανάκι, καθαρισμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
ελαιόλαδο
2 κόκκους μπαχάρι
1 & 1/2 φλ. τσαγιού νερό
4 αβγά, έξτρα φρέσκα
χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί ο πάτος, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας καλά, έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το μπαχάρι, το ρύζι, αλατίζουμε, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και προσέχουμε να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

2. Εν τω μεταξύ γεμίζουμε μια μικρή κατσαρόλα με νερό, και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει το νερό. Ανοίγουμε ένα αβγό σε ένα μπολάκι ή σε ένα χαμηλό ποτήρι, πολύ προσεκτικά για να μη σπάσει ο κρόκος. Κρατάμε το βρασμό του νερό σε πολύ χαμηλά επίπεδα (δεν θέλουμε να κοχλάζει) και προσθέτουμε αλάτι και λίγο ξύδι. Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μια δίνη στο νερό και μέσα σε αυτή τη δύνη αφήνουμε απαλά το αβγό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά, αναλόγως πόσο μελάτο μας αρέσει, και μετά το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αβγά κατά τον ίδιο τρόπο, ένα ένα τη φορά.

3. Σερβίρουμε το σπανακόρυζο στα πιάτα, προσθέτουμε επάνω στο σπανακόρυζο από ένα ποσαρισμένο αβγό, αλατοπιπερώνουμε και την τελευταία στιγμή με ένα μαχαιράκι κόβουμε το αβγό για να τρέξει ο κρόκος. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή όρεξη!


Spanakorizo (Spinach with Rice and Poached Eggs)

SpanakorizoFor 4 persons

Ingredients
1 kg spinach
1 big onion, finely chopped
1 clove of garlic, finely chopped
1/2 cup white medium grain rice (karolina)
extra virgin olive oil
whole Pimenta dioica seeds
1 & 1/2 cup water
4 extra fresh eggs
lemon juice for serving
salt and pepper

Preparation
1. Using a heavy bottomed pan with a lid, add olive oil to cover the bottom of the pan and put it over medium heat. Add the onion and stir until it softens but not colour. Add the garlic and stir for 1 minute. Then add the spinach, the Pimenta dioica seeds and the rice, season with salt and pepper and stir until the spinach settles. Add the water, stir well one last time, lower the heat and cover the pan with the lid. Shimmer until the rice is cooked (in this dish we prefer the rice to become mushy). Always check from times to times if it needs more water. The goal is to reduce all liquids, but be carefull not to stick the spinach on the bottom of the pan. When the rice is cooked and most of the liquids are reduced, remove the pan from the heat and leave it covered with the lid for 10-15 minutes before serving.

2. Meanwhile fill a deep pan with water, put it over medium heat and bring it to a shimmer. Crack open an egg and place it inside a bowl. Be careful not to spill the yolk. Keeping the water shimmering over low heat, add salt and a little vinegar. Using a spoon create a whirl in the water and gently place the egg in the center of it. Let it cook for 1-2 minutes. Then carefully remove the egg from the water using a skimmer and place it in a bowl filled with lukewarm water. Proceed with the rest of the eggs, cooking one at a time.

3. Remove the Pimenta dioica seeds. Serve the spanakorizo in deep plates, and add on top the poached eggs. Season with salt, pepper and lemon juice, and just before serving make a small cut on the egg to spill the yolk.

Enjoy!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου