Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Ρύζι Μπασμάτι

Για 2 άτομα

Υλικά
1 φλ. ρύζι μπασμάτι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι λευκό κρασί
2-3 κλαδάκια θυμάρι
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να καλυφθεί ο πάτος. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε νερό να φτάσει περίπου 1-1,5 εκ. πάνω από την επιφάνεια του ρυζιού. Προσθέτουμε το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, και είναι σημαντικό να μην ανοίξουμε καθόλου το καπάκι της κατσαρόλας.

Μόλις περάσει ένα τέταρτο, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και με το καπάκι.

Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Αφαιρούμε τα κλαδάκια από το θυμάρι και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη



2 σχόλια: