Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Χωριάτικο Ψωμί

Το ψωμί αυτό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δύο ατόμων για μία εβδομάδα, και να διατηρηθεί νόστιμο μέχρι την τελευταία φέτα, χωρίς να αλλοιωθεί!

Για 2 μεγάλα καρβέλια


Υλικά
1 κ. αλεύρι κίτρινο
600 γρ. νερό
20 γρ. αλάτι
20 γρ. νωπή μαγιά 
50 γρ. ελαιόλαδο
σουσάμι άψητο, για διακόσμηση
2 χαρτιά για ψωμί (αυτά που μας δίνουν από τον φούρνο)

Εκτέλεση
Για ζύμωμα στο χέρι: Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι. Τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό με το χέρι και προσθέτουμε και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 20 λεπτά.

Για ζύμωμα στο μίξερ: Χρησιμοποιούμε το εξάρτημα του γάντζου. Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι. Δίνουμε 5-6 στροφές στο μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 20 λεπτά.

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και το κόβουμε στα δύο. Πλάθουμε τα ψωμιά στο επιθυμητό σχήμα, και τα τοποθετούμε σε μια λαδωμένη λαμαρίνα. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου, σκεπασμένα με μια πετσέτα, σε ζεστό μέρος (έως 35-40°, όχι παραπάνω) για να φουσκώσουν. Αν έχουμε στόφα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° και βάζουμε τη λαμαρίνα στη στόφα για 15 λεπτά.
Μέσα στο φούρνο

Πριν βάλουμε τα ψωμιά στο φούρνο, τα χαράζουμε αν θέλουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, ψεκάζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° για  35-40 λεπτά.

Βγάζουμε τα ψωμιά από τον φούρνο και τα τοποθετούμε επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Μόλις φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα τυλίγουμε σε χαρτί και τα κλείνουμε σε πλαστική σακούλα, βγάζοντας καλά τον αέρα από τη σακούλα.

Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου