Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Ψητές Πιπεριές Φλωρίνης ...στο ζουμί τους! - Roasted Florina Peppers

Η σαλάτα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης είναι λίγο-πολύ γνωστή. Στην δική μου εκδοχή αυτής της σαλάτας, οι πιπεριές κυριολεκτικά κολυμπούν μέσα στο πεντανόστιμο ζουμί τους!


Grilled red peppers salad
Για 4 άτομα

Υλικά
10-12 πιπεριές 
ελαιόλαδο
ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.

2. Λαδώνουμε τα χέρια μας και περνάμε τις πιπεριές μία-μία για να λαδωθούν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να μαυρίσει εντελώς η φλούδα τους.

3. Τις βγάζουμε από το φούρνο και κατευθείαν όσο είναι καυτές, τις βάζουμε σε ένα καθαρό πλαστικό σκεύος το οποίο κλείνουμε ερμητικά με καπάκι ή μεμβράνη. Αφήνουμε τις πιπεριές να "ιδρώσουν" εκεί μέσα, για περίπου μισή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να αφαιρέσουμε τις φλούδες τους. 


Roasted red peppers4. Ένα μπολ γεμάτο καθαρό νερό θα μας φανεί χρήσιμο στη διαδικασία του καθαρίσματος, για να μπορούμε να ξεπλένουμε τα χέρια μας από τα σπόρια και τις φλούδες που κολλάνε επάνω τους.

5. Καθώς καθαρίζουμε τις πιπεριές, θα πρέπει να προσέχουμε να συγκεντρώνουμε όλα τους τα ζουμιά μέσα στο τάπερ που πετάμε τα φλούδια και τα σπόρια. Στο τέλος σουρώνουμε αυτά τα πολύτιμα ζουμιά, και τα προσθέτουμε όλα στην πιατέλα με τις καθαρισμένες πιπεριές.

6. Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια, αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε ξύδι και ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη!




Roasted Florina Peppers

Florina is a town in the northern Greece. Its unique climate and the farming techniques people have been using there for centuries, have developed a pepper variaty, known as Florinis peppers. It's a triangle shaped (like a cow's horn), deep red coloured, and very sweet kind of pepper, famous for its antioxidant qualities and its unique flavor.
Florina peppers can be used as any other sweet variaty of peppers: roasted or raw in salads, stuffed with cheese as appetizer, or stir fried and cooked combined with meat, poultry and other vegetables.
During the end of the Summer and untill the end of the Fall, roasted Florinis peppers is a very common salad and appetizer here in Greece.
Outside of Greece, you will find Roasted Florina Peppers canned in oil or vinegar, but I am not sure how easy is to find them fresh in the stores. If not, replace them with another similar kind of sweet, trianglular shaped red peppers.
The following recipe is one of my favorite ways to enjoy this special vegetable. 


Ψητές πιπεριές Φλωρίνης
For a 4 persons salad

Ingredients
10-12 Florinis peppers 
extra virgin olive oil
red wine vinegar
1/2 clove of garlic, mashed
salt

Εκτέλεση
1. Rinse with plenty of cold water and then dry the peppers. Put them on a sheet with nonstick paper. 

2. Add a drop of olive oil on each pepper and coat it all over them with your hands. Grill them in the oven, in the higher temperature, untill their skins turn coal black on both sides. Don't ve afraid of the burned skins! This is exactly what will give the very special smoked flavor to the salad, and furthermore burned pepper skins are easier to peel.

3. When ready, immediately place them in a bowl with a lit that closes firmly, or inside a plastic bag well tight-up, so that the hot steam is enclosed with the peppers. Leave the pepper to "sweat" for at least 20-30 minutes. This way, it is going to be easier to peel them. 


Roasted red peppers4. A bowl full of fresh water will come in handy, in the process of cleaning the peppers from the seeds. The juice of the roasted peppers is sticky on the hands, so dipping our hands in the fresh water will keep them clean from the seeds.

5. As you clean the peppers, try not to waste any of the juices. Collect them in the bowl where you throw the seeds and the skins, and them strain them. In the end I use all these tasty juices in my salad.

6. When you finish with the peeling process, cut the roasted peppers in smaller parts, add them in a plate with all the juices, and season them with a vinegrette sauce of 3 parts olive oil, 1 part vinegar, mashed garlic and salt.

Enjoy!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου