Κυριακή 4 Μαΐου 2014

9 Βήματα για ένα Σωστά Μαγειρεμένο Φιλέτο Κοτόπουλο

Chicken FilletΤο κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που θα πρέπει  να φτάνουν στο τραπέζι μας καλά ψημένα, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Λέγοντας όμως "καλά ψημένο", εννοούμε σωστά ψημένο. Ένα φιλέτο κοτόπουλο είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθεί αν το μαγειρέψουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Δυστυχώς όμως, στην μαγειρική δεν υπάρχουν απόλυτοι χρόνοι ψησίματος για να ακολουθήσουμε και να πάρουμε σωστό αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν να βασιστούμε περισσότερο στις αισθήσεις μας, και με τον καιρό στην εμπειρία.

1. Αυτό που μπορούμε να πούμε γενικά για το φιλέτο είναι ότι δεν θέλει περισσότερο από λίγα λεπτά για να είναι έτοιμο, αλλά αυτό εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου.

2. Φροντίζουμε τα φιλέτα να είναι ομοιόμορφα κομμένα, με όσο το δυνατόν το ίδιο πάχος σε όλη τους την επιφάνεια.

3.  Ξεκινάμε το ψήσιμο σε πολύ δυνατή φωτιά, και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά ελαφρώς. Αν το μάτι της κουζίνας μας είναι από το 1 ως το 9, ξεκινάμε στο 9 και έπειτα χαμηλώνουμε στο 6-7.

Chicken Breast4. Όταν ξεκινήσουμε το ψήσιμο του φιλέτου, φροντίζουμε να εφάπτεται όλη η επιφάνειά του με το τηγάνι, για να ψηθεί ομοιόμορφα.

5. Μόλις η πρώτη πλευρά ροδοκοκκινίσει και αρχίζουμε να βλέπουμε να γίνονται λευκές οι άκρες της επάνω πλευράς του φιλέτου, τότε είναι έτοιμο να το γυρίσουμε.

6. Δίνουμε σχεδόν πάντα περισσότερο χρόνο ψησίματος στην πρώτη πλευρά και λιγότερο στην δεύτερη.

7. Αν οι άκρες του φιλέτου έχουν χοντρά σημεία που δεν εφάπτονται με το τηγάνι, τότε καλό είναι να γυρίζουμε το φιλέτο κάθετα και να το στηρίζουμε ή στην άκρη του τηγανιού, ή σε ένα διπλανό κομμάτι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα άψητα σημεία.

8. Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρουμε αν το φιλέτο είναι έτοιμο, είναι να κάνουμε μια μικρή τομή με την μύτη του μαχαιριού στο πιο παχύ σημείου του κρέατος και να ελέγξουμε το χρώμα στο κέντρο του. Αν είναι ροζέ, δώστε του λίγο χρόνο ακόμα, μέχρι να γίνει λευκό.

9. Επίσης μην ξεχνάτε ότι αποσύροντας το φιλέτο από το τηγάνι ή την σχάρα, το κρέας με την θερμότητα που έχει αποκτήσει, θα συνεχίσει να μαγειρεύεται εσωτερικά για 1 λεπτό ακόμα. Οπότε αν δείτε ότι εσωτερικά το κρέας είναι λευκό, αλλά αυτό συνεχίζει να βγάζει ροζέ υγρά, αφαιρέστε το από το τηγάνι και δώστε του 1 λεπτό πριν το σερβίρετε.

Δοκιμάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου