Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ρεβίθια Λεμονάτα με Θυμάρι & Κύμινο

ΡεβιθόσουπαΓια 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. ρεβίθια ξερά
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/3 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 
1 φύλλο δάφνης
χυμό από 1 λεμόνι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
1. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα μουλιάζουμε για μία νύχτα σε άφθονο κρύο νερό με 1 κ.σ. αλάτι. Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, τα ξεπλένουμε, προσθέτουμε τη σόδα και τα ανακατεύουμε απαλά να πάει η σόδα παντού. Τα αφήνουμε στη σόδα για 15 λεπτά και έπειτα τα ξεπλένουμε καλά.

2. Βάζουμε τα ρεβίθια με το φύλλο δάφνης και μισή κ.σ. αλάτι σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσουν, σε νερό που να τα σκεπάζει καλά (2 δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια περίπου). Ξαφρίζουμε διαρκώς, και όταν σταματήσουν να βγάζουν αφρούς προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με τα ρεβίθια ίσως χρειαστεί λιγότερη, ή ίσως και περισσότερη ώρα. Θα πρέπει να τα ελέγχουμε συνεχώς.) Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.


Ρεβιθόσουπα3. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα (όταν δηλαδή έχουν μαλακώσει αρκετά και τρώγονται) προσθέτουμε το κύμινο, αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι, και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει η σούπα. Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και τα κλωναράκια από το θυμάρι και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου