Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Μπαρμπουνοφάσουλα (Χάντρες)

Όλο το μυστικό για να πετύχει αυτό το φαγητό είναι τα μπαρμπουνοφάσουλα να είναι φρέσκα! Γι' αυτό το λόγο φροντίστε να τα προμηθευτείτε στην εποχή τους (τέλος καλοκαιριού). Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέσα σε σακουλάκια στην κατάψυξη για όλο το χειμώνα, και η γεύση και τα συστατικά τους να παραμείνουν αναλλοίωτα.

Για 4 άτομα
χάντρες


Υλικά
1 κ. μπαρμπουνοφάσουλα καθαρισμένα*
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, κομμένα σε μικρό καρέ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες ώριμες, περασμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1/3 κ.γλ. κουρκουμά (προαιρετικά)
1 κ.γλ. μπούκοβο (ή κατά βούληση)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κουτάλα ζωμό λαχανικών
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι & πιπέρι

* Αν τα αγοράσετε ακαθάριστα, προμηθευτείτε 2 κιλά.

Εκτέλεση
χάντρεςΣε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τον πελτέ ντομάτας και την τριμμένη ντομάτα. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζωμό, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, το θυμάρι και συμπληρώνουμε με νερό μέχρις ότου να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να βράσουν καλά τα φασόλια. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε τον κουρκουμά, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι.

Καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου