Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Κρίθινο Ψωμί Ολικής Άλεσης

κριθαρένιο ψωμίΓια 2 καρβέλια του κιλού

Υλικά
300 γρ. κρίθινο αλεύρι ολικής
700 γρ. σταρένιο αλεύρι ολικής
650 ml νερό χλιαρό
35 γρ. μαγιά νωπή
30 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη


Εκτέλεση
Για ζύμωμα στο χέρι: Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι. Τα ανακατεύουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα με το χέρι και έπειτα προσθέτουμε και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι σφιχτό που δεν κολλάει στα χέρια. Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40°. Λαδώνουμε ελαφρώς μια μικρή λεκάνη, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, ανοίγουμε λίγες μικρές τρύπες στη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.

κριθαρένιο ψωμίΓια ζύμωμα στο μίξερ: Χρησιμοποιούμε το εξάρτημα του γάντζου. Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι. Δίνουμε 5-6 στροφές στο μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και το κάνουμε μια μπάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40°. Λαδώνουμε ελαφρώς μια μικρή λεκάνη,  τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, ανοίγουμε λίγες μικρές τρύπες στη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και το κόβουμε στα δύο. Πλάθουμε τα ψωμιά στο επιθυμητό σχήμα, και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλουμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σχήματα στα ψωμιά. Τα τοποθετούμε σκεπασμένα με μεμβράνη στον προθερμασμένο φούρνο (στους 40° για περίπου 20 λεπτά) για να φουσκώσουν. Αν έχουμε στόφα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210° και βάζουμε τη λαμαρίνα στη στόφα για 20 λεπτά.

κριθαρένιο ψωμίΠριν βάλουμε τα ψωμιά στο φούρνο, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210° για  40 λεπτά.
Βγάζουμε τα ψωμιά από τον φούρνο και τα τοποθετούμε επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Μόλις φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα τυλίγουμε σε χαρτί ή σε πετσέτα και τα κλείνουμε σε πλαστική σακούλα, αφαιρώντας καλά τον αέρα.

Καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου