Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Κεφίρ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Καλλιέργεια & τη Συντήρησή του - How to make milk kefir

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα προβιοτικό ρόφημα που προέρχεται από τη ζύμωση του μύκητα του κεφίρ με γάλα. Πριν ένα χρόνο περίπου, μπήκε και στη δική μου ζωή, και δίχως δεύτερη σκέψη επέλεξα να το εντάξω στην καθημερινότητά μου. Το κεφίρ έχει αποτελέσει για μένα, εκτός από ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και υγιεινό ρόφημα, τη βάση για πολλές μαγειρικές μου αναζητήσεις! 
Έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα για τις ιδιότητες και τα οφέλη του κεφίρ. Εδώ θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον θαυματουργό μύκητα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο μύκητας του κεφίρ φτάνει συνήθως στα χέρια μας, μέσα σε γάλα, σε γυάλινο βαζάκι καλά κλειστό. Εμένα μου το έδωσε ένας καλός φίλος, ο οποίος ήδη ασχολούνταν με την καλλιέργεια κεφίρ. Διαφορετικά, θα μπορούσα πολύ εύκολα να προμηθευτώ αποξηραμένους σπόρους κεφίρ από καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής, και να ξεκινήσω από το μηδέν την δική μου καλλιέργεια.

Για να ξεκινήσουμε λοιπόν την παραγωγή του ροφήματος θα χρειαστούμε απαραιτήτως: 
- Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με φαρδύ στόμιο που κλείνει αεροστεγώς
- Ένα τρυπητό
- Ένα μπολ
- Ένα κουτάλι ή μια μαρίζ
- Γάλα της επιλογής μας

Αρχικά φροντίζουμε να αποστειρώσουμε το γυάλινο βάζο.  Κανένα από τα σύνεργά μας δεν θα πρέπει να έχει υπολείμματα σαπουνιού ή άλλων ουσιών. Και ξεκινάμε!


Kefir
Kefir seeds inside the bottle with milk


















1. Ρίχνουμε το περιεχόμενο από το γυάλινο βαζάκι στο τρυπητό και ανακατεύουμε απαλά. Αυτό που θα μείνει στο τρυπητό είναι οι σπόροι του μύκητα, οι οποίοι μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια. 
2. Ξεπλένουμε τους σπόρους με λίγο γάλα ή νερό για να φύγει εντελώς η κολλώδης ουσία που τα περιβάλλει. 
3. Αφού τους έχουμε στραγγίσει καλά, τους τοποθετούμε στο μεγάλο γυάλινο βάζο. 
4. Αναλόγως με την ποσότητα σπόρων που διαθέτουμε, προσθέτουμε στο βάζο και την ανάλογη ποσότητα γάλακτος. Για μισή κούπα σπόρους κεφίρ, προσθέτουμε στο βάζο περίπου 1 λίτρο γάλα. 
(Εδώ να σημειώσω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γάλα θέλουμε: πλήρες, με χαμηλά λιπαρά, αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, εβαπορέ, κρέμα γάλακτος, ακόμα και γάλα καρύδας! Προσωπικά, συνήθως χρησιμοποιώ αγελαδινό πλήρες και μάλιστα το φθηνότερο που θα βρω.) 


kefir seeds inside milk
5. Κλείνουμε το βάζο αεροστεγώς και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε σκιερό μέρος, 24 ώρες έως 3 ημέρες, χωρίς να το μετακινούμε και να το αναταράζουμε καθόλου. Στις 24 ώρες παίρνουμε ένα αραιό και ελαφρύ ρόφημα. Όσες περισσότερες μέρες το αφήνουμε, γίνεται πιο πηκτό και περισσότερο ξινό (αλλά και πιο ευεργετικό). Θα παρατηρήσετε ότι στις 72 ώρες περίπου, το γάλα διαχωρίζεται σε πρωτεΐνη και ορό γάλακτος. Προσωπικά το αφήνω από 24 έως 48 ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι υψηλή, και το χειμώνα από 48 έως 72 ώρες, ανάλογα βέβαια και με τη θερμοκρασία που έχω μέσα στο σπίτι. Γενικά, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η ζύμωση του κεφίρ.

6. Ανοίγοντας το βάζο θα παρατηρήσουμε ότι απελευθερώνονται αέρια, πράγμα που σημαίνει ότι η ζύμωση δημιούργησε συνθήκες πίεσης μέσα στο βάζο και ότι η διαδικασία έγινε σωστά. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο του βάζου με ένα τρυπητό μέσα σε ένα μπολ. 
7. Με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ ανακατεύουμε απαλά το μείγμα, μέχρι να στραγγίξει εντελώς, και στο τρυπητό να μείνουν μόνο οι σπόροι του κεφίρ. 
8. Αποθηκεύουμε το ρόφημα που στραγγίσαμε σε ένα μπουκάλι ή σε ένα σκεύος που μας εξυπηρετεί (π.χ. σε πλαστικό τάπερ) και, αν δεν το καταναλώσουμε κατευθείαν, το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 3 ημέρες. 
9. Τους σπόρους του κεφίρ που έμειναν στο τρυπητό, τους ξεπλένουμε με λίγο γάλα ή νερό, τους στραγγίζουμε καλά ανακατεύοντας απαλά (δεν τους πιέζουμε) και τους επιστρέφουμε στο μεγάλο γυάλινο βάζο, το οποίο εντωμεταξύ το έχουμε ξεπλύνει καλά με νερό και ξίδι (Προσοχή! Όχι με σαπουνάδα!).
10. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε νέο ρόφημα κεφίρ, φυλάμε τους σπόρους μέσα σε ένα μικρό γυάλινο βαζάκι, τους σκεπάζουμε με γάλα, κλείνουμε καλά το βαζάκι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο (αντέχει έτσι ακόμα και πάνω από 4 μήνες).
11. Για να ξαναφτιάξουμε κεφίρ επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ζύμωσης από την αρχή. 

Σημείωση: Με τον καιρό, αλλά και με την συχνή χρήση, θα παρατηρήσουμε ότι οι σπόροι του κεφίρ μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται, και μας επιτρέπουν να παράγουμε περισσότερη ποσότητα ροφήματος. Αν γίνουν περισσότεροι από όσους χρειαζόμαστε, μπορούμε να χωρίζουμε ποσότητες σπόρων και να τις προσφέρουμε σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν την δική τους καλλιέργεια κεφίρ.

Αντίθετα, αν τους αφήσουμε σε αδράνεια για αρκετούς μήνες στο ψυγείο, θα παρατηρήσουμε ότι αδυνατίζουν. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι κάθε 3 με 4 μήνες να αλλάζουμε το γάλα μέσα στο οποίο "κοιμούνται", για να τους δώσουμε την δυνατότητα να τραφούν. 

Μαγειρική με κεφίρ!
Το ρόφημα που παράγουμε μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και ως υποκατάστατο του γάλακτος στην μαγειρική, στην αρτοποιία, αλλά και στην ζαχαροπλαστική. Μπορούμε επίσης αν θέλουμε να το στραγγίξουμε καλά και να φτιάξουμε τυρί κρέμα!


Ακόμη πιο αναλυτικά, όλη η διαδικασία του κεφίρ σε αυτό το video:




How to make milk kefir 

Κεφίρ
Kefir is a probiotic drink. It came into my life about a year ago, and without a second thought, I chose to include it in my daily diet. Kefir is a very pleasant and healthy drink , as well as the basis for many of my recipes!
Countless of articles have been written on the properties and benefits of kefir. In this post I will try to show how we can use this miracle fungus, in the best possible way.
The kefir seeds usually arrives in our hands, inside a jar filled with milk. Otherwise we could very easily obtain dried kefir seeds  from stores with health food products.

To begin the production of kefir, you will necessarily need:
- A sterilized big glass jar with a wide mouth, which closes airtight
- A strainer
- A bowl
- A spoon or a marisa
- Milk of your choice

1. Strain the kefir seeds from the milk, stirring gently. 
2. Rinse the seeds with milk or water. You will nottice that they look like small cauliflowers.

Kefir
Kefir seeds inside the bottle with milk



















3. Strain them well and put them in the sterilized big jar. 
4. For 1/2 a cup of seeds, add 1 litre of milk. You can use any kind of milk you prefer: ful fat, low fat, cows, goats or sheeps milk, even coconut milk! 

kefir seeds inside milk




















5. Close firmly the jar and let it out of the fridge, in a cool place away from direct sunlight, for 24-72 hours, without moving it or shaking the jar. The more you let it outside the fridge, the stronger and thicker it becomes..

Watch the entire procedure with all the details in the following video: 




3 σχόλια:

  1. Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι, το σουρωτήρι πρέπει να είναι
    πλαστικό και όχι μπατάλικο, αν το βάλουμε στην κατάψυξη εκεί συντηρείται
    καλυτέρα εμένα μου κράτησε δυο χρόνια. Τα έβαλα σε ένα μικρό μπολ με γάλα
    και το έβαλα στην κατάψυξη. Δεν επιτρέπετε οτιδήποτε μεταλλικό να χρησιμοποιήσουμε.
    Υ.Σ. το ανοξείδωτο δεν μαγνητίζετε δεν κολλάει ο μαγνήτης στο σκεύος
    Από αυτό μπορούμε να δούμε αν το σκεύος είναι γνήσιο ανοξείδωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα μεγάλο λάθος εχεις κάνει .Δεν αναφέρεις οτι χρειάζεται πλαστικό σουρωτήρι και κουτάλικουτάλι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πώς γίνεται να γραφής τόσες πολλές πληροφορίες και χρήσιμες και να έχεις κάνει ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό λάθος.μεταλικο σουρωτηρι?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή